Archief

Minimaliseren van handwerk spullen

oktober 21, 2020 3 Comments

Minimaliseren van handwerk spullen

oktober 21, 2020 3 Comments

Daar staan de bakken vol handwerkspullen op mijn bed, twee grote bakken vol wol en nog drie bakken vol met borduur, haak en andere materialen. Al sinds een jaar wilde ik minderen en gaande weg de tijd stopte ik al met enkele borduurwerken. Maar de onrust groeide door de hoeveelheid, de druk die al deze wolletjes mee bracht, de kleuren die eigenlijk helemaal niet meer bij mij paste net als de borduurwerken die nog altijd onafgemaakt in de bak lagen…

Het werd tijd om ook mijn handwerkspullen te minimaliseren, weer een stapje te zetten naar meer rust en ruimte in mijn hoofd en in huis. En zo werd mijn handwerkvoorraad terug gebracht naar vier bakken en 1 mand met stofjes…

Minder wol is duurzamer

Twee volle lange bakken wol en een mandje beneden, wol van katoen, pure wol voor sokken, dekens, poppetjes te haken en nog veel meer. Door de jaren heen groeide en groeide deze voorraad, want wij handwerksters hebben toch vaak meer ideeën dan tijd.

Doordat ik altijd vol ideeën zit en daarvoor natuurlijk wol wil kopen werd mijn budget steeds lager, de kwaliteit nam af en ook de duurzame wolletjes werden iets wat ik wilde maar niet kon kopen. Waarvoor? Voor wol dat in een bak kwam te liggen en nooit zou worden aangeraakt omdat ik immers geen 150 jaar word. Zo probeer ik nu mijn drang te onderdrukken als ik mooie wol zie en eerst maar te gebruiken wat er in huis nog over is. Na dat de rest is uitgezocht en weggegeven.

Je smaak veranderd met de jaren

Twee jaar geleden dacht ik altijd dat gekleurde bolletjes wol mijn smaak voor altijd zou zijn. De felle kleurtjes waren vrolijk om mee te haken, de felle verloopgaren was leuk voor sokken. En zie mij nu eens? Alle kleuren worden steeds zachter, meer natuurlijk en minder opvallend.

Ook mijn borduurwerken zijn met de jaren veranderd, al is het borduren zoizo wel achterop geraakt omdat ik mijn huis niet vol wil hangen met gemaakte kleine werkjes. Zo bleef veel maar in de bak liggen en vandaag de dag vind ik eigenlijk een hoop borduurwerken niet meer mooi. Mijn smaak was veranderd en dus werd het opruimen, stopte ik een paar borduurwerken en gaf ik eigenlijk al mijn patronen weg die ik nog niet gestart was.

Minder is eigenlijk meer

Ik weet nog dat ik heel veel borduurwerken tegelijk wilde borduren, ik wisselde elke week wel een keer en zo was de voortgang zo klein dat voor mij persoonlijk het plezier steeds minder werd. Zo vandaag de dag borduur ik langere tijd aan één werk, probeer ik zo min mogelijk brei en haakprojecten op de pennen te hebben staan om zo meer leuke werkjes te maken.

Opeens zie ik meer voortgang in mijn handwerkjes, alles groeit meer door minder verschillende projecten te hebben. Het geeft mij rust en zo kan ik als ik ga zitten sneller even wat erbij pakken en heeft het meer plezier. Het minderen in mijn hoeveelheid projecten bracht mij dus eigenlijk meer plezier en meer rust en vooral meer vooruitgang.


En zo drong het minimalisme ook door in mijn hobby spullen, iets wat na al die jaren fijn voelt. Het zorgt voor rust in mijn hoofd en de tijd die ik vroeger had voor al het handwerken is natuurlijk nu minder. En zo wil ik de tijd die ik heb gebruiken om echt te genieten van het proces. Een proces wat ook een einde kent en niet honderde wips. (work in process)

Hoe kijk jij naar jouw voorraad? Heb je veel mooie bollen wol, veel borduurwerken en geeft het jouw plezier? Misschien is het goed om hier eens over na te denken. Zou je ook een klein beetje moeten minderen? Of krijg je juist energie, plezier en motivatie van jouw mooie voorraad?

3 Comments

 • Boukje oktober 21, 2020 at 9:54 am

  Afgelopen voorjaar nam ik mijn hobbyspullen mee in de opruimchallenge die ik toen volgde. Er ging het een en ander weg maar niet heel veel. Het meeste heb ik toch opgemaakt in restprojecten. Vorig jaar heb ik mijn stapels met sjaals uitgezocht en gedoneerd aan diverse goede doelen. En zo komt er langzaam steeds meer ruimte, zowel in het huis als in het hoofd.

 • Laura oktober 21, 2020 at 11:39 am

  Fijn om te lezen! Ik moet ook nodig eens door mijn wol heen. Want de mand die ik heb raakt overvol en staat toch alleen maar op zolder. Die kiep ik denk ik binnenkort maar om in een vuilniszak voor de kringloop. Want ik raak het vast toch niet meer zo snel aan.

  Ben afgelopen jaar ook een aantal keer door mijn planner spullen heen gegaan en een stuk geminderd. Het is nog steeds veel en wil er eigenlijk binnenkort weer door heen. Vind het alleen zonde om dan bijvoorbeeld gekocht planner stickers weg te gooien en de verkoop er van loopt volgens mij ook niet zo lekker op dit moment. Maar goed dst is nog maar even zien. Eerst er maar aan beginnen 🤣

 • Mariette oktober 26, 2020 at 1:29 pm

  Ik hou er wel van om een aardige voorraad aan te houden, maar vooral qua stoffen werd het te gek, vooral toen ik in de afgelopen jaren minder met de naaimachine bezig was. Dus nu probeer ik heel bewust dingen te maken van de materialen die ik heb liggen, use what you have. Zoveel mogelijk dan, want als ik een rits o.i.d. nodig heb dan koop ik ´m wel, zeker als dat betekent dat ik daardoor weer een lap weg kan werken. Wat je schrijft herken ik wel, want ook mijn smaak is door de jaren heen veranderd, vooral voor kledingstoffen geldt dat. Stoffen kan ik wel makkelijk weggeven, maar met garens doe ik dat minder snel.

 • Leave a Reply

  Welkom

  Welkom

  Welkom op Mmekramer.nl,

  Mijn naam is Elisa en ik neem jullie graag mee in de zoektocht van het zelf maken. Van mooie wolletjes, slow fashion en tikkende breipennen.

  ~ Mme Kramer ~

  - - - - -

  Mijn liefde voor echte pure wol zonder chemische felle kleuren. Maar dit juist in aardse tinten en in combinatie met houten breinaalden is thuis komen.

  Gemaakt

  In a ball of yarn is the potential to make a dream that you have come true.

  Archief

  ×