Archief

Hoe handwerken een bijzaak werd

augustus 24, 2020 2 Comments

Hoe handwerken een bijzaak werd

augustus 24, 2020 2 Comments

Het is vroeg in de ochtend, de Brinta met banaan staat naast mij en een glas water moet ik nog even inschenken. Zoonlief kijkt vrolijk naar buiten en speelt met zijn doekje en ik, ik denk na over de wandeling die wij straks met zijn tweeën gaan maken. Een wandeling voor mijn hoofd en voor mijn lichaam, sinds ik beter voor mezelf probeer te zorgen is het handwerken een bijzaak geworden.

Waar het breien en borduren vroeger echt een must was om elke dag te doen en liefst een paar uur is het nu een fijne bezigheid voor de einde van de dag. Wanneer de kinderen slapen, het huis weer schoon en opgeruimd is vind ik de rust om wat toeren te breien. Het proces is weer belangrijker geworden dan vele projecten af maken en delen. Het is een handeling die rust en ontspanning bied, net als de yoga of een wandeling dit nu voor mij ook bied.

Maar ook merk ik dat de vele uren handwerken per dag mijn lichaam geen goed deed, de pijn in mijn nek en schouders die ik krijg wanneer ik een uurtje borduur, het stramme lichaam bij het opstaan na een tijd breien omdat ik vrolijk in één houding heb gezeten. Het is niet goed voor mijn lichaam en dit is natuurlijk ook met een uur computeren, lezen of mogelijk tv kijken. Al heb ik hier allemaal echt geen geduld voor.

Nee mijn lichaam moet wel bewegen, moet aandacht krijgen en zo loop ik nu af en toe rondjes in de tuin al breiend. Zo heb ik het yoga echt weer opgepakt, ga ik wandelen als dochterlief op de peuterschool is of bij opa en oma. Sta ik met veel aandacht in de keuken om gezonde gerechten te bereiden. Simpel omdat ik mijn lichaam wil gaan behandelen als of het een tempel is. Met aandacht, met liefde en niet met de haat die ik al die jaren heb gevoeld en vandaag de dag nog altijd achter in mijn hoofd knaagt.

Samen met twee kinderen zoek ik de balans tussen het moederen en het koesteren en verzorgen van mijn eigen lichaam en geest. Zonder lange therapie sessies waar ik even geen kracht voor kan opbrengen. Zonder honderden regels en juist meer dingen los te laten. Zoals de uren handwerken voor een vordering te kunnen tonen.

Dat kleine stemmetje die jezelf honderden verplichtingen oplegt moet gestild worden, en zo luister ik naar het gekraak van de takjes, en schuiven van zand en het zacht gesnurk van zoonlief al slapend als ik wandel. Laat ik mijn gedachtes de vrije loop en geniet ik van elke stap.

En dat handwerken? Dat is weer een echte fijne hobby zonder verplichting, druk of af moeten maken. Maar van simpel steekjes zetten, toeren breien en genieten van de handeling.

2 Comments

 • Mariette september 1, 2020 at 9:11 am

  Mooi geschreven, ik snap heel goed wat je bedoelt!

  • Elisa september 5, 2020 at 2:27 pm

   Dankjewel 🙂

  Leave a Reply

  Welkom

  Welkom

  Welkom op Mmekramer.nl,

  Mijn naam is Elisa en ik neem jullie graag mee in de zoektocht van het zelf maken. Van mooie wolletjes, slow fashion en tikkende breipennen.

  ~ Mme Kramer ~

  - - - - -

  Mijn liefde voor echte pure wol zonder chemische felle kleuren. Maar dit juist in aardse tinten en in combinatie met houten breinaalden is thuis komen.

  Gemaakt

  In a ball of yarn is the potential to make a dream that you have come true.

  Archief

  ×