Recept | Zelfgebakken brood

november 29, 2019 No Comments

Recept | Zelfgebakken brood

november 29, 2019 No Comments

Daar zit ik dan, een klein beetje trots te zijn op mijn eerst echt zelfgebakken brood met de hand. Geen gekke moeilijke bezigheden of spullen die je nodig hebt. Enkel een paar ingrediënten, een oven en jouw handen. De laatste tijd ben ik weer meer van het zelf maken maar ik deelde eigenlijk geen recepten meer tot iemand vroeg of ik niet weer wat kon delen. Even moest ik er goed over nadenken, wil ik weer een blog creëren zoals mijn oude blog eigenlijk was? Blijkbaar vinden mensen het toch leuk en inspirerend zo deel ik vandaag het eerste recept.   

Wat ik al zij het is dus super simpel! Het in totaal natuurlijk best wel wat tijd, maar eigenlijk is het maar even dat je echt bezig bent. De rest is wachten en dan kun je natuurlijk genoeg leuke dingen doen rondom huis.

Afdrukken

Basis brood

Trefwoord Brood

Ingrediënten

Voor het Voordeeg

  • 100 g Tarwebloem
  • 100 g Water koud
  • 1/4 tl Gist Gedroogd

voor het Deeg

  • 400 g Tarwebloem + extra voor bestrooien
  • 200 g Water Lauw warm
  • 10 g Gist Gedroogd

Instructies

Het voordeeg

  • Meng de ingrediënten voor het voordeeg even goed door elkaar in een glazen pot.
  • Sluit de deksel en laat +/- 12 staan bij kamertemperatuur.

Het deeg

  • Voeg alle ingrediënten van het deeg bij elkaar en kneed door elkaar.
  • Voeg het voordeeg toe en kneed 10 minuten tot een mooi soepel deeg.
  • Plaats het deeg in een ingevetten schaal en laat 30 minuten rijzen op een warme plek in huis. Bijvoorbeeld bij de kachel of in het zonnetje.
  • Bol het deeg daarna op als volgt: druk de zijkanten van het deeg naar beneden, zodat je het deeg onder de bol duwt. Draai het deeg daarbij rond. Je voelt dat het deeg op spanning komt en je ziet dat de deegbol glad wordt.
  • Plaats deze bol in een met bloem bestrooide schaal en laat nog eens 1.5 uur rijzen tot het deeg verdubbeld is.
  • Plaatst ondertussen een pizzabord, broodbaksteen of bakplaat in het midden van de oven en verwarm deze voor op 240°C.
  • Zorg dat onderop in de oven een bakplaat ligt waar je tijdens het bakken wat water in kunt doen zodat er stoom ontstaat. Dit hoeft niet maar zorgt er wel voor dat je brood meer rijst en een krokante korst krijgt.
  • Na het rijzen van het deeg plaatst je deze op een met bloem bestrooide plank en snijd je met een scherp mes de inkepingen in de bovenkant.
  • Plaats het deeg in de oven op het pizzabord, broodbaksteen of bovenste bakplaat. Zet de oven terug op 220°C en doe een kopje koud water op de onderste bakplaat.
  • Bak 40 tot 45 minuten
  • Wanneer het brood klaar is het direct op een rooster, zo blijft ook de onderkant lekker krokant.

No Comments

Leave a Reply

Welkom

Welcome to Mme Kramer,
Looking for silence and simplicity. Love nature, simple things, beautiful moments in the here and now.

~ Mme Kramer ~

Subscribe & Follow



×