Slow Down met kinderen

november 25, 2019 No Comments

Slow Down met kinderen

november 25, 2019 No Comments

Terwijl ik naar buiten kijk zie ik de vele moeders gehaast fietsend naar school, daarna naar de sport of zwemles om vervolgens snel samen te eten. Ons leven lijkt soms zo gehaast dat zelfs kinderen het al druk hebben op jonge leeftijd. Meerdere sporten, school, het vele huiswerk, alle afspraken met de vriendjes en familie, misschien nog even een instrument tussendoor leren spelen. Kun je dan wel eigenlijk een Slow living leven met kinderen zoals ik hier beschreef? Ja ook met kinderen kun je een Slow Living na streven.

1) Vertraag het Schema

Onze agenda’s zitten soms al overvol, maar ook de agenda’s van de kinderen. School, verschillende sporten, huiswerk, elke week afspreken met vele kinderen en misschien nog blokfluitles? Dit wordt allemaal gepropt in die paar uur per dag.

Vertraag het schema van het gezin en stem het ook af met genoeg ruimte tussen de afspraken. Misschien maar één leuke sport? Misschien iets meer tijd om samen te bakken? Wanneer je ruimte houd in jouw agenda door niet meerdere afspraken op één dag te plannen hoef je je kind niet elke keer op te jagen dat hij of zij zich klaar moet maken. Als iedereen binnen het gezin vele afspraken heeft staan de hele week door wordt het zo’n gehaast, neem wat meer ademruimte en laat je kinderen kiezen i.p.v. alles maar te doen.

2) Eet samen

Samen eten is het moment van de dag dat je even kan praten, kan kijken hoe het met iedereen gaat. Je kunt bespreken wat je samen of alleen wil doen en zo overzicht te creëren in je dag of de dag ernaa. Want structuur voor kinderen, weten wat er komt kan soms zo verhelderend zijn.

Misschien is het zelfs wel leuk en haalbaar om je kindje te laten helpen in de keuken, kun je er van begin tot het einde een moment van jullie samen maken.

Samen eten is eigenlijk ook simpel aandacht voor elkaar en voor de maaltijd.
Dat is natuurlijk altijd een goed idee.

3) Verminder speelgoed

Speelgoed, hoeveel gezinnen hebben wel niet dozen vol speelgoed in huis staan, zoveel dat je kind helemaal niet meer weet waar hij of zij mee moet spelen. Verminder het, hou overzicht zodat je kind weet wat hij heeft en wat hij dus kan doen.

Ook hierin is overzicht soms echt het beste wat er is. Waarom heeft je kind 10 auto’s nodig, 1000 knikkers, 100 boeken, heel veel knuffels, poppen, noem het maar op! Creëer een plek in huis waar het speelgoed kan staan en past het er niet meer bij, laat je kind dan zelf iets uitzoeken of weg te geven of brengen!

4) Omarm verveling

Hoe vaak verveel jij je? Soms is toch niks fijner dan even op de bank kunnen zitten een beetje naar buiten te staren en nergens zin in hebben. Laat dit jouw kind ook ervaren, laat ze zich vervelen en probeer niet altijd maar een activiteit te zoeken. Het opent zoveel nieuwe werelden!

Lekker op de bank naar buiten staren en in jouw eigen fantasie wereld,  even knuffelen met de kat of tegen jouw aan gekropen op de bank onder de deken niks doen. Misschien worden ze wel jengelig, vervelend… Maar ook een kind moet leren wat verveling is en hoe hij er zelf mee om kan gaan.

Juist de ruimte om vervelen haalt de haast en druk van de ketel, even op adem komen van een drukke schooldag bijvoorbeeld.


 

Het is niet altijd makkelijk om de haast een beetje uit jouw eigen leven te helen, laat staan die van je kinderen. Maar als je kind kan ademen, geen druk voelt en zich kan leren vermaken met minder win je denk ik wel wat.

Hoe denk jij hierover?

No Comments

Leave a Reply

About Me

About Me

Welcome on Mme Kramer

A place where the love of the slow old-fashioned crafts is central.

~ Mme Kramer ~
Read More

×