Wat is Slow Living

november 21, 2019 1 Comment

Wat is Slow Living

november 21, 2019 1 Comment

Terwijl ik naar buiten kijk besef ik mij dat ik eigenlijk dit soort blogjes niet meer zou schrijven. Ze kosten veel tijd en het gevoel dat ze gelezen werden had ik niet op mijn vorige blog… Maar nu wij ons leven eigenlijk aan het opnieuw uitvinden zijn is het schrijven van dit soort blogjes wel handig  om overzicht te krijgen in onze ideeën. Zo wat is Slow Living volgens Mme Kramer?

1) Slow Living zegt dag tegen “sneller is altijd beter.”

Even snel een kop thee zetten en tegelijkertijd social media afstruinen opzoek naar het laatste nieuws. Hup in de auto naar jouw eerste afspraak en daarna snel naar de volgende. Snelle hobby’s en enkel nog maar foto’s kijken op Instagram i.p.v echt teksten lezen of überhaupt boeken. Snelle films vol actie, het is de tijd van Nu. Hoe sneller en meer informatie je verwerkt hoe beter.

Maar nee dat is niet de oplossing voor een aandachtig en betekenisvol leven volgens mij. De druk die het snelle leven veroorzaakt lijkt mij niet gezond en zo doen wij een stapje terug. Geen volle agenda’s, rustig wakker worden zonder sociaal media en vooral samen zijn. Geen huis die in de vroege ochtend of avond verlicht is door felle lampen, flitsende beeldschermen en harde muziek. Slow living is het juiste tempo vinden van het leven, waarbij jij je fijn voelt en naar jezelf kunt luisteren.

2) Minder en beter.

Toen wij nog in ons oude huis woonde begon ik al langzaam te minderen qua spullen, maar echt kijken naar de kwaliteit van spullen deed ik nog weinig. Nu met de tweede op komst voel ik onze verandering, de duurzamere kleding die er in huis komt. Het opruimen van onze spullen en het minderen brengt rust.

Het altijd maar meer willen kost veel geld, altijd het nieuwste willen is iets wat door de omgeving wordt gestimuleerd, daar berust immers onze hele economie op… Maar altijd meer nieuw, groter en beter kost de aarden veel energie, energie dat de aarden niet heeft. Daarom streven wij niet enkel naar minder, maar ook naar producten die beter zijn voor de aarden en beter voor onszelf.

3) Slow Living doen wat wij echt belangrijk vinden

Toen ik het traject in ging bij het GGZ omdat ik alles even niet meer aankon leerde ik dat ik de tijd voor mijzelf was verloren. Ik deed zo vaak dingen die men maar verwachten. Braaf met de feestdagen pootjes geven bij de hele familie. Vier dagen werken omdat het werd verwacht en natuurlijk proberen carrière te maken. Moeilijke vegetarische recepten elke avond uitproberen, zo duurzaam mogelijk leven en geen fouten mogen maken.

Was dit Slow Living? Nee zeker niet!
Zo zetten ik een aantal stapjes terug, werden de gerechten simpeler, schudde ik mijzelf los van de verplichtingen die anderen oplegde en gingen wij stap voor stap opzoek naar wat echt belangrijk is. De zoektocht die zeker nog niet is afgerond en elke dag zijn vorm vind.

4) Met aandacht

Ken je dat? Je bent onderweg naar een afspraak en ondertussen ben je met jouw gedachten echt heel ergens anders. Of je wandelt in het bos met je kind en ondanks je samen lekker wandelt ben je er niet helemaal bij met jouw gedachten? Misschien zetten je de waterkoker aan en na vijf minuten weet je niet meer of je nu wel of niet water had gekookt…

We zijn soms zo ver weg met onze gedachtes dat wij vergeten in het hier en nu te leven. We zijn in de toekomst aan het bedenken wat wij willen bereiken, of in het verleden wat wij hebben mee gemaakt en nu misschien anders zouden doen. Slow Living is voor mij met aandacht leven, bewust koken, blokken bouwen met mijn dochter of haken met een fijne luisterboek. Gewoon in het hier en nu zijn en niet de hele tijd in een gedachtestroom vast zitten.

Het is soms lastig, maar een fijn streven die zeker af en toe mag mislukken. Zodat ook ik naar de waterkoker loop en voel of die nu wel of niet had gekookt.

5) Slow living is omarmen van onvolmaaktheid

Het leven is niet perfect, dat is iets wat ik door de jaren wel heb geleerd. Inmiddels leer ik stapje voor stapje het omarmen van onze onvolmaaktheid. Wij hoeven immers niet een super strak, schoon en opgeruimt huis. Een groen leven kan niet perfect zijn maar wel een heel mooi streven. En dan je spiegelbeeld, iedereen is anders en langzaam probeer ik de kracht en schoonheid van mijzelf te leren kennen en ook daar het onvolmaakte te omarmen. Iets wat ik super moeilijk vind

Slow living is niet vijf regels volgen, minimalisme is niet voor iedereen het zelfde. Wij moeten onze eigen pad hierin vinden, omarmen dat iedereen anders is en niks perfect kan zijn.


Slow living is dus geen competitie, hoeft niet perfect te zijn. Het is niet een bepaalde stijl in jouw huis, of jouw uiterlijk. Het is niet enkel voor mensen die alle tijd van de wereld hebben. Nee Slow living is voor ons allemaal op een andere manier een goed iets. Het is iets wat continu veranderd, opnieuw zijn balans vind en nooit helemaal af is.

Het is iets waarbij je jezelf beter kunt leren kennen, wat je echt belangrijk vind en je misschien rust kan brengen in jouw hectische leven.

1 Comment

 • Nina Hobbysite november 21, 2019 at 1:11 pm

  Heel mooi geschreven. En ben het helemaal met je eens!

 • Leave a Reply

  About Me

  About Me

  Welcome on Mme Kramer

  A place where the love of the slow old-fashioned crafts is central.

  ~ Mme Kramer ~
  Read More

  ×