Vertel het zaadje niet

oktober 28, 2019 No Comments

Vertel het zaadje niet

oktober 28, 2019 No Comments

Vertel het zaadje niet dat het een bloem moet worden, dat het hard moet werken, goed moet luisteren, zich voorbeeldig moet gedragen, zich moet haasten voordat andere bloemen te hoog zijn en boven hem uit torende. Hem de zon ontnemen.

Maak het zaadje niet klein door te zeggen dat het maar een zaadje is, terwijl er een wereld van bloemen in hem leeft. Vertel het zaadje niet hoeveel het moet drinken, hoeveel het moet zonnen, hoeveel het moet groeien, wat het moet worden.

Vertel niet dat breken niet de bedoeling is, dat hij heelhuids aan moet komen en vraag je dan niet af of hij wel goede kant op gaat en hoe hij dat zo zeker weet dan.

Vraag het zaadje niet wat zijn plan is, welke kleur zijn bloem wordt en hoe hij daar gaat komen. zo hoog en waar hij denkt die kleur vandaan te halen. Uit die gele zon? Of bruine grond?

Vertel het zaadje niet dat hij pech heeft, verkeerde ouders of verkeerde grond. Te weinig regen of te veel zon.

Vertel het plantje niet dat het niet goed groeit, te krom, te langzaam, te raar. Dat de blaadjes er gek uitzien of te veel aan een kant staan. Dat hij gek danst, of geen kans heeft. Slechts om vertrapt te worden, opgegeten, opgegeven.

En vertel hem uiteindelijk niet dat de bloem de verkeerde kleur heeft, omdat bloemen om hem heen anders kleuren. Of dat hij verkeerd ruikt, niet zoet genoeg of te veel op een ander lijkt. Dat geen vlinder of bij naar hem omkijkt.

Vertel het zaadje slechts hoe mooi het is, hoe eigen, hoe echt.

Vertel het zaadje dat hij uniek is, er nooit eentje was zoals hij. En dat dat nou juist zo prachtig is, dat we zo benieuwd zijn naar hoe je groeien zal, en wat je brengen zal en dat de aarden je draagt. De zon naar je lacht en het water je voedt. Dat we blij zijn dat je er bent, op precies de goede plek, met precies de goede manier van zijn. Dat de wei nog net wat mooier is en dat je daar samen zal staan. Met al die anderen die net zo prachtig uniek zijn zoals jij. En precies dat maakt het goed.

Zachtjes regent het op de grond, en er is geen haast. Je voelt zelf wanneer je breekt en open gaat en onthoudt dat wat je bent nooit vergaat. Hoe je ook groeit of breekt of bloeit. Wees welkom.

~Esther van Nieukerken

Mme Kramer

All posts

No Comments

Leave a Reply

About Me

About Me

Welkom

Welcome to Mme Kramer, Looking for silence and simplicity. Love nature, simple things, beautiful moments in the here and now.
Read More

Connect

×