Labels als persoonlijkheidsstoornis en meer…

september 5, 2019 2 Comments

Labels als persoonlijkheidsstoornis en meer…

september 5, 2019 2 Comments

Terwijl de herfst het land lijkt binnen te sijpelen, de regen tegen de ramen tikken en de zonnebloemen meedeinen met de wind zit ik in een stil huis. Het getik van de toetsen op mijn laptop is het enige geluid dat te horen is. Ik denk na hoe ik mijn gesprek van afgelopen maandag moet verwoorden, de termen als vermijdende persoonlijkheidsstoornis, neurotisch structuur  en dwangmatige overcontrole kwamen langs.

Wanneer ik deze woorden lees raakt het mij diep, het is het puntje van de ijsberg die ik hier nu weet te beschrijven. Door enkel een paar termen te benoemen die tijdens het gesprek naar voren kwamen. Mijn manier van leven werd tijdens de onderzoeken gediagnosticeerd, mijn overlevingsstrategie die tot een jaar geleden werkte kreeg een stempel. Of eigenlijk meerdere stempels… Die stempels, die hokjes die ik altijd heb verafschuwd werden op mij geplakt en ergens wilde ik ze van mij af schudden, schreeuwen dat ik er niks van wilde weten tot ik rustig ging lezen over alle termen die in de samenvatting van het onderzoeken staan.

Langzaam begin ik nu te begrijpen, ik probeer de rust terug te vinden die voor het gesprek heerste. Maar de emoties blijven door mijn lijf gieren als ik terug denk aan het gesprek, aan de teksten die ik las en terwijl ik mijn hele leven aan struisvogel politiek heb gedaan kan dat nu niet meer.

This is your life. You can decide for youself what you do with it.
You can do anything, but not everything.
So fucus on what is essential for you, and ban everything from your
life that is holding you back from living the way you want to:
possessions, activities, relationships, eathing habits of thoughts.
Don’t let yourself be guided by convention, or by what other people expect of you.
Stand still for a moment and then go after what is important to you.
Make a conscious choice, every time.
Live a life true to yourself. Live a essential life.

~ essentialliving

Het is nu even moeilijk, maar elke dag lees ik de tekst hierboven. Elke dag neem ik even tijd om te voelen door yoga te beoefenen en alles zijn plek te laten vinden.¬† Dit was een klein stukje van de diagnose, het stukje wat ik nu kan delen en wat ik nu langzaam zelf begin te begrijpen. Op naar de toekomst…

2 Comments

 • Ilona Wielinga september 7, 2019 at 12:07 pm

  Tja, het moment dat ze gaan strooien met diagnoses is nooit fijn denk ik. Bij mij lopen de onderzoeken nog, maar af en toe snap ik niet zo goed dat ze er per se zoveel stickers op willen plakken.
  Maar aan de andere kant, als je weet waar je gedrag vandaan komt geeft het je misschien ook wat meer rust.
  Mooi artikel overigens, knap dat je er zo open over schrijft.

  • Mme Kramer september 8, 2019 at 2:43 pm

   Ik ben nog nooit voorstander geweest van stickers plakken, maar ze helpen ook om een behandeling meer op persoon gericht te geven. Dus ondanks dat is het misschien wel beter in sommige gevallen.
   Dankjewel, ja makkelijk is het eerlijk gezegd niet om er zo open over te schrijven, maar denk wel dat het goed is dat er wat minder een taboe heerst op geestelijke gezondheid

  Leave a Reply

  About Me

  About Me

  Welcome on Mme Kramer

  A place where the love of the slow old-fashioned crafts is central.

  ~ Mme Kramer ~
  Read More

  ×